NOVA STUDIJA Prva jasna veza između dugotrajne izloženosti zagađenju vazduha i stope smrtnosti od covid-19

Članak poslednji put ažuriran January 23, 2022
Zagadjenje vazduha

Pacijenti oboleli od korona virusa u područijma koja su imala visoki nivo zagađenja pre pandemije su češće umirali od infekcije nego pacijenti u čistijim delovima zemlje, navodi se u novoj nacionalnoj studiji sa Harvarda COVID-19 PM2.5 koja ukazuje na prvu jasnu vezu između dugotrajne izloženosti zagađenju vazduha i stope smrtnosti od covid-19.

U analizi 3008 okruga u Sjedinjenim Državama, naučnici sa -Univerziteta Harvard T.H. Chan škole javnog zdravlja, otkrili su da su viši nivoi sitnih, opasnih čestica u vazduhu, poznate kao PM2.5 čestice povezane sa višom stopom smrtnosti od covid-19 zaraze.

Harvardska analiza je prva nacionalna studija koja je pokazala statističku vezu između, otkrivajući veliko preklapanje između smrti od covid-19 i dugotrajnim izlaganjem sitnim česticama.

Rezultati ove studije navode da dugotrajna izloženost zagađenom vazduhu povećava mogućnost doživljavanja najtežih ishoda, napisali su autori studije.

Studija je odneta na recenziju i objavljivanje u prestižnom časopisu o medicini New England Journal.

“Ova studija pruža dokaze da će okruzi koji imaju veću zagađenost vazduha imati veći rizik od smrti zvog Covid-19”, rekla je Frančeska, profesorka biostatistike na Harvardu koja je vodila studiju.

Područja sa višim nivoima zagađenja, rekla je dr. Frančeska, će biti ona koja će imati više hospitalizovanih, veči broj umrlih.